Folkemødet 2017 - "Alle skal lære at svømme"




22. juni 2017

”Har du lært at svømme?” var det bærende spørgsmål for Dansk Svømmeunions deltagelse på Folkemødet 2017 med projekt ”Alle skal lære at svømme”. Vi har talt med politikere, meningsdannere, kendte og helt almindelige danskere om deres svømmefærdigheder og hvordan de lærte at svømme. Formålet var at skabe opmærksomhed om danskernes – både voksnes og børns – manglende svømmefærdigheder samt på vigtigheden af, at alle skal lære at svømme.



Alle har en fortælling, der knytter sig til en personlige historie om at lære at svømme. Det gælder både dem, som har lært at svømme og for dem, der aldrig har fået det lært. De fleste af os husker på samme måde, hvordan vi lærte at cykle. At kunne svømme er, som det at kunne cykle, en grundlæggende færdighed, der er vigtig at kunne gennem hele livet og at lære det i en så tidlig alder som mulig. Sikkerhedsaspektet i at lære at svømme er selvsagt centralt, men det handler også om livskvalitet, samvær og aktivitet med andre, vores fritidsliv, dannelse, sundhed og meget andet.

 

Den seneste undersøgelse af danskernes svømmeduelighed fra 2014 (foretaget af YouGov for Dansk Svømmeunion og TrygFonden) viser desværre, at hvert andet barn fortæller, at de ikke kan svømme sikkert – det samme gælder for hver tredje voksen. Samtidig fortæller en fjederdel af alle børn, at de ikke modtager den ellers obligatoriske svømmeundervisning i skolen. Det er fakta, der med al sandsynlighed stadig er virkeligheden anno 2017.

 

Set i tallenes klare lys, er de mange historier vi mødte på Folkemødet 2017, med til at vise, både de mange forskellige måder, hvorpå man kan lære at svømme, men også den brede holdning der er til, at det er vigtigt at lære at svømme. Det er en holdning der også ses tydeligt i undersøgelsen fra 2014, hvor 9 ud 10 af os mener, at det er vigtigt at kunne svømme.

Vi mødte eksempelvis Claus, en ældre herre, som havde lært at svømme i Øresund ved badeanstalten i Kastrup. Han lærte at svømme, fordi en kammerat var druknet i en ulykke med en dragebåd kort tid inden. Claus’ mor ville ikke have, at den samme skæbne overgik ham.

 

Tidligere Miljøminister Ida Auken (RV) kan selv svømme, men samtalen med Ida Auken kom i høj grad til at handle om, at hendes børn er og skal være sikre svømmere, og at de blev det i en tidlig alder. Ida Auken lagde i særlig grad vægt på, at svømning og vandaktiviteter er vigtige for børns motoriske udvikling og at det blandt andet derfor er vigtigt for hende, at børn lærer at svømme.

 

Vi mødte også en ung gut, som vi desværre aldrig fik navnet på, men lad os kalde ham for Christian. Han kom forbi sammen med sine to brødre og sine forældre. Christians far fortalte stolt: ”Alle mine børn kan svømme!” og det var vigtigt for familien at kunne begå sig sikkert i vand. Christian havde lært at svømme på en ferie med familien, men havde styrket sine evner i vandet både i svømmeklubben og til svømmeundervisningen i skolen.

 

Også Danmarks statsminister, Lars Løkke Rasmussen (V), har haft stor glæde af at kunne svømme gennem hele sit liv. Han lærte at svømme i Gilleleje Havnebassin som barn, og bruger stadig svømning som en god motionsform.

 

Der er tusinde måder at lære at svømme på

Projektets ambition er, som navnet siger så tydeligt, at alle skal lære at svømme. Dansk Svømmeunion, Trygfonden og resten af projektets parter mener, at grund- og folkeskolen er en afgørende arena for, at børn tilegner sig svømmefærdigheder, hvis vi i Danmark skal sikre, at alle lærer at svømme. I samarbejde med Forsknings- og Innovationscenter for Idræt, Bevægelse og Læring ved Syddansk Universitet, har projektet gennemført mere end 30 pilotprojekter, der har eksperimenteret med nye måder at organisere svømmeundervisning på. Pilotprojekterne er et af flere grundlag for at rykke ved den vanlige måde at bedrive svømmeundervisning på.

 

Projektet ”Alle skal lære at svømme” vil i starten af 2018 komme med et omfattende inspirationskatalog, der kan vise vejen for nye former- og modeller for skolesvømmeundervisning.

 

Du skal være velkommen til at følge med i vores arbejde på allesvoemmer.dk og bidrage med dine svømmehistorier på de sociale medier med #allesvømmer.

Hvis du har spørgsmål til projektet ”Alle skal lære at svømme” eller interesse for svømmeundervisning i grund- og folkeskolen, så står projektleder Tobias Marling til rådighed på telefon: 5166 3982 eller mail: TM@svoem.dk.